馃幁 Els millors Carnestoltes del m贸n

Tiempo de lectura: 3 min

 

 

Els millors Carnestoltes del m贸n

 

 

Hui et convide a fer un recorregut pels Carnestoltes del m贸n

 

 

 

Quan 茅s el Carnestoltes

Carnestoltes 茅s una festa que varia la seua data cada any en funci贸 de quan 茅s la Setmana Santa, ja que sempre se celebra 40 dies abans del Dijous Sant. Abans de que comence la quaresma, es viuen uns dies de permissivitat i descontrol.

 

Carnestoltes a Ivrea, Italia

A Ivrea, no massa lluny de Tor铆, se celebra un Carnestoltes molt especial. All铆 se celebra amb una batalla campal de taronges!

El Carnestoltes d鈥橧vrea 茅s molt fam贸s a It脿lia, per aquesta batalla de taronges, coneguda com la Battaglia delle Arance, que representa una hist貌rica revoluci贸 popular contra els francesos ocorreguda durant l’edat mitjana.聽 L鈥檃cte central recrea una rebel鈥i贸 popular contra el lloctinent de Napole贸 i molt personatges hist貌rics d鈥檃quell moment presideixen els actes i taronges en lloc de bales!

 

 

 

El Carnestoltes de Ven猫cia

Si Ven猫cia ja 茅s preciosa, per Carnestoltes, ho 茅s encara m茅s, amb la majestuositat dels seus elegants vestits i les seues m脿scares, la ciutat ofereix un viatge als seus temps de m脿xima esplendor. Encara que la tradici贸 del Carnestoltes de Ven猫cia es remunta al segle XII, va aconseguir el seu m脿xim zenit en el segle XVIII, quan la ciutat s’omplia de pr铆nceps i nobles que acudien a gaudir de la festa amb els seus millors gal路les.

 

El Carnestoltes de Ven猫cia tamb茅 ha sigut prohibit en alguna ocasi贸, com per eixemple durant l’ocupaci贸 de Ven猫cia per part de Napole贸, per a evitar que es generaren conspiracions i es va anar recuperant a poc a poc.

Durant eixos dies hi ha tamb茅 moltes festes privades, a les quals nom茅s es pot entrar amb invitaci贸 o pagant una entrada car铆ssima. Per貌 si tenim un pressupost una mica m茅s limitat podem gaudir veient l’ambient 煤nic i m脿gic de la ciutat durant eixos dies. I per qu茅 no! ficar-nos tamb茅 una m脿scara!

 

 

 

El Mardi Grass a Nova Orleans!

Mardi Grass 茅s la festa m茅s important de la ciutat, 茅s una bogeria. El seu nom 茅s una expressi贸 francesa, que es tradueix directament聽 com a 鈥渄imarts gras鈥, i si Nova Orleans ja 茅s m煤sica a tota hora, per a Mardi Grass, la ciutat 茅s tota una desfilada, mat铆, vesprada i nit. Bandes de m煤sica, carrosses, disfresses i molt de colorit i diversi贸. La gent est脿 a tota hora al carrer. Jo sempre ho compare amb Val猫ncia en falles i 茅s que la diversi贸 i l’ambient 茅s molt paregut, 茅s tot una festa. I totes les cases estan a m茅s decorades amb els colors oficials de Madri Grass.

 

Hi ha tamb茅 penyes i rei i reina del carnestoltes, desfilant en les seues carrosses. Jo viatjava a soles i estava veient una desfilada i un matrimoni d’una altra ciutat dels Estats Units em va preguntar si jo era d’all脿, perqu猫 ells venien d’un altre estat i estaven literalment al鈥ucinats amb tota aquesta festa. Nova Orleans 茅s la ciutat m茅s mediterr脿nia dels Estats Units i amb la fusi贸 afroamericana, 茅s la ciutat amb m茅s vida i m茅s diferents del pa铆s, i per a Carnestoltes 茅s ja bogeria m脿xima.

 

Mardi Grass, Nova Orleans

 

 

 

Carnestoltes a Oruro Bolivia

Esta festa t茅 m茅s de 200 anys i es considera un dels Carnestoltes m茅s importants del m贸n, tant 茅s aix铆 que en 2001 la UNESCO el va declarar com una 鈥淥bra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat鈥, i 茅s l’atracci贸 tur铆stica m茅s famosa de Bol铆via.

 

El Carnestoltes d鈥橭ruro 茅s una mescla de costums catoliques i paganes, per la qual cosa les icones de la Verge Cat貌lica i el Diable es mesclen amb la religi贸 nativa pagana de Pachamama i l’Oncle. La Pachamama 茅s la Mare Terra i els pagans la veien en el seu moment com una deessa que dona, en clara refer猫ncia a tot el que ens dona La Terra.

 

Les desfilades son tot un espectacle, compta amb al voltant de 50 grups que es componen de 20,000 ballarins, 150 bandes i 10,000 m煤sics. I tamb茅 apareixen en la desfilada personatges com l’Arc脿ngel San Miquel i Llucifer, a m茅s d’ossos, pumes, micos i c貌ndors, tots ells s铆mbols de la mitolog铆a.

 

Al Carnestoltes d鈥橭ruro es mostren diferents aspectes de la vida en els alts Andes, com la mineria de plata, els cicles agr铆coles o els temes religiosos pagans i cat貌lics. La lluita entre l’Arc脿ngel i Llucifer pel b茅 i el mal i tamb茅 una representaci贸 dels pobles ind铆genes que es converteixen al cristianisme.

 

 

 

 

Carnestoltes de Barranquilla, a Col貌mbia

El carnestoltes a Barranquilla t茅 una diversitat 猫tnica molt rica, les seues tradicions i celebracions s贸n una fusi贸 de la tradici贸 europea, del Carib, africana i ind铆gena. Totes aquestes cultures estan representades a trav茅s de la seua dansa, m煤sica, vestimenta i en la gastronomia.

El Carnestoltes de Barranquilla comen莽a comen莽a amb La Batalla de Flores i hi ha dos esdeveniments principals, el primer 茅s la Hissada de la Bandera, que 茅s on es corona la Reina del Carnestoltes. La segona 茅s La lectura del B脿ndol, on l’alcalde de Barranquilla entrega les claus de la ciutat, i la Reina del Carnestoltes declara a Barranquilla com un 鈥渋mperi de la felicitat鈥 i llig les regles del carnestoltes del que est脿 i no est脿 perm茅s durant el carnestoltes.

M煤sica, festival d’orquestres, desfilades, balls, disfreses i color, molt de color a Barranquilla.

Este Carnestoltes 茅s un cresol d’influ猫ncies culturals que representa la diversitat de la poblaci贸 de la costa del Carib de Col貌mbia.

 

El Carnestoltes de Notting Hill

El Carnestoltes de Notting Hill 茅s l’esdeveniment m茅s ca貌tic i colorit que t茅 lloc a Londres. Cada any, m茅s de dos milions de persones assisteixen a aquesta celebraci贸 de dos dies de la cultura del Carib. Aquest Carnestoltes no t茅 absolutament res a veure amb la cultura anglesa, els or铆gens del Carnestoltes de Notting Hill es remunten a la gran aflu猫ncia d’immigrants principalment del Carib que es va traslladar a Gran Bretanya des de les antigues col貌nies despr茅s de la Segona Guerra Mundial per a ajudar a reconstruir el pa铆s despr茅s de la guerra. Aquest l carnestoltes tractava de promoure la diversitat cultural i va ser fonamental per a ajudar a salvar les divisions racials a Gran Bretanya i hui en dia 茅s la festa de carrer m茅s gran de tota Europa.

 

El Carnestoltes de Rio de Janeiro

El Carnestoltes de Rio de Janeiro 茅s la mare de tots els carnestoltes. Cada any Rio de Janeiro acull a la festa m茅s gran del planeta, una festa a la qual assisteixen cinc milions de persones de tot el m贸n.

Aquest carnestoltes 茅s fam贸s per les seues desfilades de samba que compten amb carrosses de 20 metres i milers d’artistes desfilant pel fam贸s Samb贸drom. La samba est脿 en tots els 脿mbits de la societat brasilera, des dels barris m茅s rics de fins a les faveles m茅s pobres, la samba uneix als brasilers i 茅s l’脿nima i el cor d’aquest Carnestoltes,聽 Es diu que el Carnestoltes de Rio de Janeiro amb les seues desfilades de samba 茅s l’espectacle m茅s gran de la Terra.

 

 

 

Quines altres festes de Carnestoltes coneixes?

 

 

Pots escoltar la secci贸 viatgera de les sand脿lies d’Ulisses en Pr貌xima Parada en 脌 Punt Radio

 

 

 

 

Els millors Carnestoltes del m贸n | Mar莽 2022聽 | Las sandalias de Ulises

 

 

Tambi茅n te gustar谩 leer...

Web | + art铆culos

Soy Clara, una viajera emocional y cultureta.
Cada viaje es un descubrimiento de una parte de mi, conocer otros lugares y culturas ha sido tambi茅n una forma de conocerme mejor y crecer como persona.

... y cuando vuelves, ves que todo est谩 igual pero t煤 ya no eres la misma.

La vida es el aut茅ntico viaje y lo importante es disfrutar de cada etapa del camino, es por ello por lo que Las sandalias de Ulises es un blog de viajes camino a 脥taca.

Leave a Comment