Podcast de viatges: Santorini, la Grècia de somni
En el podcast de hui vos porte de viatge a les illes gregues, concretament viatgem a Santorini!
Dona-li al PLAY i escolta el programa de viatges
Santorini sona a precioses postes de sol, cases blanques, sostres blaus i una mar infinita, a la Grècia de somni.
Ací també pots escoltar el podcast del programa
On està exactament Santorini?
Esta illa forma part de l’arxipèlag de les Cíclades, situat en el centre de la mar Egea, al nord de Creta
Encara que el que a tots ens ve al cap quan parlem de Santorini són unes parets blanques i unes cúpules blaves i els que diuen que són els capvespres més bonics del món.
En el podcast de viatges també vos vull contar la seua història, que és fascinant
Història de Santorini
L’illa de Santorini és fruit d’una enorme explosió volcànica l’any 1627 aC, va ser tan forta l’explosió, que els seus efectes es van sentir fins i tot a Califòrnia i a la Xina, s’ha detectat per les restes del fum i cendra del volcà en els troncs dels arbres mil·lenaris. Els anells dels arbres registren tot el que passa al seu voltant, a l’aire i l’aigua i queda registrat als seus anells.
L’explosió va crear un tsunami i les seues ones es van estavellar contra les costes de Creta, a 110 quilòmetres al Sud.
I es creu que el Tsunami va arribar fins a l’Egipte dels faraons.
Un cel gris durant dies, el que era l’illa va desaparéixer i va crear un cràter, la caldera i el que són les vores de la caldera del volcà és hui Santorini.
Les ciutats de l’illa estan enclavades a la part alta dels penya-segats del vessant de la caldera del volcà.
Per això té eixa arquitectura tan particular, escalonada i enfilada en els penya-segats en pendent.
Santorini es un volcà actiu
I el volcà continua actiu, amics. Amb alguna xicoteta fugida de fum, però sense erupcions grans o catastròfiques a lamentar, de moment
Restes arqueològiques a Santorini
Les pintures i mosaics trobats en les excavacions són tan boniques que alguns autors l’anomenen la «Pompeia de l’Egea»
Llegenda de Santorini
Conten les llegendes que en esta terrible explosió està l’origen del mite de l’Atlàntida, la civilització que es creu que va poder desaparéixer per esta erupció concretament, ja que tant a l’illa com en les de voltant, vivia una rica civilització de comerciants, i es creu que podia ser l’Atlàntida.
Com és Santorini hui?
Santorini té poc més de 17 mil habitants i diverses ciutats xicotetes, la més famosa de la qual és Oia (la de les cúpules blaves), encara que la seua capital és Fira, que també té molt d’encant.
Massificació en estiu a Santorini
Diuen que els capvespres de Santorini són dels més bonics del món, hem vist les imatges en els últims dies de les massificacions a Santorini de gent amuntegada amb telèfons mòbils per a fotografiar els capvespres.
El meu consell viatger
Encara que és un destí aparentment estiuenc, jo recomane viatjar a Santorini fora de la temporada d’estiu. Les imatges de les massificacions per a vore els capvespres els carrers estrets de pleníssimes de gent i la gent amuntegada és la imatge més comuna en els mesos de juliol i agost.
És una illa preciosa que es pot gaudir amb moltíssima més calma fora de temporada, sense anar gaire lluny, jo vaig estar a l’hivern, un hivern assolellat propi de la Mediterrània i amb una molt bona temperatura, i estava pràcticament sola.
Jo puc dir que vaig tindre Santorini pràcticament sols per a mi, un somni
no seríem més de 50 persones aquells dies a l’illa i això és un plaer.
Allotjaments a Santorini
A més, fora de temporada els preus són quatre vegades més barats.
Santorini té molt pocs allotjaments i això fa que a l’estiu els preus es disparen. Poden demanar xifres desorbitades per les anomenades coves, que són les cases excavades dins de la roca del vessant que dona amb vista a la caldera.
Algunes d’elles tenen piscina privada amb vistes sobre la caldera, piscines blanques en el penya-segat.
Què és això de les cases cova?
La terrible explosió del segle XVII abans de Crist va deixar una important capa de pedra tosca (pedra que es forma de l’espuma volcànica). La seua constitució porosa fa que actue com a agent de regulació tèrmica.
Estes cases són un dels grans atractius de l’illa, especialment a Oia, et pots allotjar en una d’elles, no necessiten calefacció a l’hivern ni aire condicionat en l’estiu atés que la temperatura es manté agradable tot l’any
L’arquitectura de Santorini
L’arquitectura de Santorini és molt, molt especial perquè per la seua ubicació dalt de la caldera només es pot construir cases aprofitant els penya-segats.
Les cases cauen en cascada, totes pintades de blanc amb els famosos sostres blaus de les xicotetes esglésies que moltes d’elles continuen actives
En estar escalonat també es veuen molt més bonic l’horitzó i els capvespres perquè estàs caminant a l’altura de les cúpules.
Un altre consell si només pots viatjar a Santorini a l’estiu
Sincerament, jo crec que per a gaudir-ho de veritat cal anar fora de temporada. Si no tens una altra opció, un altre consell és evitar els dies dels creuers.
Hi ha moltíssims creuers pel Mediterrani i per les illes gregues que van a Santorini i baixen milers de persones en unes quantes hores, llavors val més intentar aprofitar els dies que no hi ha creuer o quan els creuers ja han marxat.

Els molins
Una altra de les imatges icòniques de l’illa són els molins.
Quan Santorini va ser ocupada pels turcs, estos li deien “molí de vent” per la quantitat de vents que es produeixen a l’illa.
Els antics habitants del lloc elaboraven farina i per això van construir diversos molins.
Hui molts són hotels o restaurants.
Com arribar a Santorini?
Santorini té un xicotet aeroport que té connexions diàries amb Atenes.
Jo vaig agafar eixa opció, vaig passar la nit en l’aeroport d’Atenes, perquè el meu vol arribava molt tard i vaig agafar el primer vol de l’endemà que eixia cap a Santorini
També és possible anar en ferri des d’altres illes o el que vulga fer un creuer per les illes gregues o visitar-ne diverses, també s’hi pot arribar amb vaixell.
Platges de Santorini
Molt concorregudes a l’estiu, ja que atesa la proximitat de les roques, tenen poc espai d’arena.
Platja d’Ammoudi, La platja és d’arena i pedres volcàniques
Platja Katharos, aproximadament un quilòmetre i mig d’Oia.
Baxedes, és una platja amb més serveis, més arena, gandules, para-sols.
Platja de Koloumbos, situada a la vora d’un penya-segat
Kokkini Ammos (La platja roja), al costat d’un penya-segat rogenc, les seues aigües són d’un blau cristal·lí.
Platja de Kamari (La platja negra), d’arena volcànica.
Santorini és un lloc de somni
Una illa de postal, una joia que amb el turisme de masses en temporada alta pateix la sobreexplotació, i l’arquitectura també s’ha vist afectada, amb la sobreconstrucció en la caldera, trencant la bella estètica de l’arquitectura més tradicional.
Malgrat les imatges de massificació que es veuen, és possible gaudir-la amb calma i en soledat.
Podcast de viatges en valencià
Ací pot escoltar tots els podcast i programes de viatges en valencià de Les sandàlies d’Ulises.
Podcast de viatges: Santorini | Agost 2023 | Las sandalias de Ulises
Soy Clara, una viajera emocional e intimista.
Cada viaje es un descubrimiento de una parte de mi, conocer otros lugares y culturas ha sido también una forma de conocerme mejor y crecer como persona. ... y cuando vuelves, ves que todo está igual pero tú ya no eres la misma.
También soy comunicadora de viajes en podcast, radio, televisión, charlas, eventos, y he colaborado en diversos proyectos turísticos.
La vida es el auténtico viaje y lo importante es disfrutar de cada etapa del camino, es por ello por lo que Las sandalias de Ulises es un blog de viajes camino a Ítaca.